Vorderingen mei 2021

Vorderingen mei 2021

 

Op maandagochtend 3 mei 2021 zijn in de Oosterstraat en de Torenweg de laatste zestien Stolpersteine gelegd voor de Joodse inwoners van Warffum die in de Tweede Wereldoorlog ons dorp moesten verlaten en vervolgens - na kortere of langere tijd - werden vermoord.

De 'officiële' legging, die voor zondag 25 april gepland was, kon geen doorgang vinden vanwege de corona-maatregelen. De stenen werden echter vanuit Duitsland op tijd geleverd en konden, dankzij de zeer welwillende medewerking van de gemeente Het Hogeland, in de persoon van de heren Wagenaar en Hofman, nog vóór 4 mei gelegd worden. Dat gebeurde in het bijzijn van twee van onze bestuursleden, die een en ander ook op foto vastlegden:

 

 

De laatst vier struikelstenen voor de Joden die niet in Warffum mochten blijven werden gelegd bij Torenweg 13A, op 3 mei 2021 om 9:31 precies. Op dit adres woonde Noach Benninga met zijn gezin. De geplande bijeenkomst waarin bij hun lot en dat van de andere weggevoerde dorpsgenoten wordt stilgestaan is verplaatst naar dinsdag 7 september 2021.

We hopen vurig dat daar niet weer verandering in hoeft te komen. Details hierover publiceren we in een later stadium.

Zie ook: Steentje bijdragen