Benjamin Broekema en gezin, grootmoeder Reina, Oosterstraat 5 en 7

Bijna iedere Warffumer weet waar het huis van Poerre Broekema te vinden is. Poerre was de bijnaam van Benjamin Heiman Broekema: slager, schrijver, dichter, muzikant, echtgenoot van Sara, vader van Reina Rachelina en Rachelina Rosa. Benjamin woonde met zijn gezin op nummer 7 in de Oosterstraat, nummer 5 van het huis - vroeger twee onder een kap - werd bewoond door zijn moeder Reina Broekema-van Dam.

Bijna iedere Warffumer weet ook dat Pauline Broekema – geen familie, wél dezelfde achternaam – een prachtig en aangrijpend boek schreef over de Joodse gemeenschap in Warffum, met Benjamin als hoofdpersoon: Benjamin, een verzwegen dood. Het boek is nog te koop. 

Benjamin Broekema werd op 12 augustus 1904 geboren. Op 10 juli 1942 moest hij vertrekken naar Westerbork, op 15 juli werd hij op transport gezet naar Auschwitz, waar hij op 17 augustus 1942 werd vermoord.

Benjamin's echtgenote, Sara Mina Broekema-van der Klei werd op 1 januari 1908 geboren. Het echtpaar Broekema kreeg twee dochters: Reina Rachelina, geboren op 27 april 1936, en Rachelina Rosa, geboren op 1 mei 1939.

Benjamins moeder Reina Broekema-van Dam, weduwe van Jozef Broekema, woonde naast het gezin op nummer 5. Ze was geboren op 29 november 1864.

Grootmoeder, moeder en kinderen werden op 12 november 1942 weggestuurd naar Westerbork, op 16 november op de trein gezet naar Auschwitz, en daar en op 19 november 1942 vermoord.

Hieronder een foto van Reina Broekema op de kleuterschool, waar ze - volgens het boek Benjamin - zo ontzettend graag naar toe wilde, en ook weer weg moest toen Joodse kinderen niet langer op openbare scholen mochten blijven. Reina zit op de derde rij van onder, helemaal rechts.

 

En hier het gezin Broekema:

 NB: Bovenstaande foto werd gemaakt door Gerrit Kuilder, buurman van de familie Broekema, en door zijn dochter Gerry ter beschikking gesteld aan Pauline Broekema, auteur van het boek Benjamin, een verzwegen dood

 

Geboorteadvertentie van tweede dochter Rachelina Rosa:

En hier een foto van enkele geschriften van Benjamin: 

 

 Zie ook: Lezen...