Elias van der Zijl, hoek Oosterstraat en Oostervalge

Hier woonde - op de bovenverdieping - Elias Maurits van der Zijl met zijn gezin. 

Ir. Elias van der Zijl werd in 1917 benoemd tot directeur van de Rijks Hogere Burger school te Warffum. Hij slaagde erin de school van een driejarige cursus om te zetten in een vijfjarige HBS. Onder zijn leiding werd de leerlingenvereniging Advendo opgericht, en hij was eveneens betrokken bij de oprichting van de voetbalclub van Warffum.

Levie en Frouke v.d. Hal-Bloemendal, Noorderkerkpad 9

Hier woonden Levie van der Hal, geboren op 22 augustus 1851, en Frouke Bloemendal, geboren op 23 november 1860.

Ze waren de laatste Joden die vanuit Warffum naar Westerbork moesten vertrekken, op 9 maart 1943. Dorpsgenoten hadden het idee dat zij, vanwege hun hoge leeftijd, in Warffum konden blijven wonen.

Levie en Frouke werden op 17 maart 1943 in Westerbork op de trein naar Sobibor gezet, waar ze op 20 maart 1943 werden vermoord. 

Jezaija v.d. Hal en familie, Torenweg 4

Waar nu Fitness-studio Balans is stond vroeger, op het adres Torenweg 2-4, het huis waar het gezin van Jesaija van der Hal woonde, op nummer 2. Zijn broer Hartog woonde op nummer 4, het huis was een dubbele woning. Beide mannen waren slager.

Jesaija, geboren op 18 maart 1882, was getrouwd met Bertha Dalsheim, geboren op 9 december 1898. Ze hadden twee kinderen: Goltje, geboren op 26 mei 1929, en Jozef Benni, geboren op 15 juli 1932.

Jesaija's broer Hartog van der Hal werd geboren op 12 maart 1889.

Familie Benninga, Torenweg 13a

In dit huis, Torenweg 13a, woonde Noach Benninga met zijn gezin. Noach, geboren op 2 februari 1889, was getrouwd met Jacoba van Dam, geboren op 2 juni 1898.

Noach was een welvarende veehandelaar. Het paar had twee kinderen: Kaatje, geboren op 9 mei 1926, en Philiip, geboren op 11 februari 1932.

Rebekka van Dam, Torenweg 37/35

 

Dit huis werd bewoond door Rebekka van Dam, geboren op 26 april 1870. Het huis staat aan de Torenweg en is tegenwoordig een samenvoeging van de nummers 35 en 37. Rebekka woonde aan de linkerkant op nummer 35. Het huis heeft nu huisnummer 37.

Salomon van der Hal en gezin, Oosterstraat 21

In dit huis, Oosterstraat 21, woonden Salomon van der Hal en zijn gezin. 

Vader Salomon Hartog, die Sallie werd genoemd, was slager. Hij werd geboren op 24 juli 1901 en was een neef van Benjamin Broekema, die bij hem om de hoek woonde. De slagerij bevond zich achter het huis. Sallie's oom Jesaja van der Hal, die ook slager was, woonde met zijn gezin en zijn broer Hartog aan de Torenweg, op nummer 4.

Benjamin Broekema en gezin, grootmoeder Reina, Oosterstraat 5 en 7

Bijna iedere Warffumer weet waar het huis van Poerre Broekema te vinden is. Poerre was de bijnaam van Benjamin Heiman Broekema: slager, schrijver, dichter, muzikant, echtgenoot van Sara, vader van Reina Rachelina en Rachelina Rosa. Benjamin woonde met zijn gezin op nummer 7 in de Oosterstraat, nummer 5 van het huis - vroeger twee onder een kap - werd bewoond door zijn moeder Reina Broekema-van Dam.

Waar komen de stenen en voor wie?

Bij de volgende adressen worden in totaal 23 struikelstenen geplaatst: Oosterstraat 21, voor Sally van der Hal en zijn gezin, Oosterstraat 7 voor Benjamin Broekema en zijn gezin, Oosterstraat 5, voor Reina Broekema - van Dam, de moeder van Benjamin, Torenweg 35 voor Rebekka van Dam, Torenweg 13a voor Noach Benninga en zijn gezin, Torenweg 4 voor Jesaija van der Hal en zijn gezin en voor zijn broer Hartog van der Hal, Noorderkerkpad 9 voor het echtpaar Levie en Froukje van der Hal - Bloemendal, Oosterstraat 56 voor Elias Maurits van der Zijl.

Subcategorieën