Familie Benninga, Torenweg 13a

In dit huis, Torenweg 13a, woonde Noach Benninga met zijn gezin. Noach, geboren op 2 februari 1889, was getrouwd met Jacoba van Dam, geboren op 2 juni 1898.

Noach was een welvarende veehandelaar. Het paar had twee kinderen: Kaatje, geboren op 9 mei 1926, en Philiip, geboren op 11 februari 1932.

Ergens in de zomer van 1942 werd Noach door de Duitsers gearresteerd op verdenking van een 'economische misdrijf'. Hij kwam - waarschijnlijk via Schoorl - in kamp Amersfoort terecht. Later, op 22 oktober 1942, kwam hij aan in Mauthausen en hij werd op 23 oktober 'op de vlucht neergeschoten'. Zo werd het in ieder geval verwoord in een brief die op 26 oktober door de Kommandatur Mauthausen aan zijn vrouw Coba werd verzonden. 

Coba heeft die brief niet meer kunnen lezen. Ze moest op 15 september 1942 met haar kinderen naar Westerbork vertrekken. Op 25 september werden ze op de trein naar Auschwitz gezet, waar ze op 28 september 1942 werden vermoord. 

Van het gezin Benninga hebben we relatief veel foto's en andere illustraties gevonden. We beginnen met een foto van Jacoba Benninga - van Dam

Hieronder de advertentie die in het Nieuwblad van het Noorden verscheen bij de verloving van Noach en Coba:

 

En de advertentie bij hun ondertrouw:

 

Bij de geboorte van hun dochter Kaatje:

Bij de geboorte van hun zoon Phillip:

En een foto van Phillip op de lagere school: 

Tenslotte een pagina van de Staatscourant van 27 juli 1950, met daarin tussen de vele andere namen ook de namen van Kaatje en Phillip Benninga...