Gedenkstenen op de begraafplaats

Op de begraafplaats in Warffum staan twee gedenkstenen met de namen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord.

Op een van de stenen staan de tweeëntwintig namen van de Joden die uit Warffum werden weggevoerd, op de andere een zevental namen van anderen die zijn omgekomen. 

Deze negentwintig namen zijn voor de Stichting Stolpersteine Warffum het uitgangspunt voor de stenen die in Warffum gelegd zullen worden. De eerste aanvraag voor Stolpersteine werd gedaan voor de drieëntwintig Joodse inwoners van Warffum. Tweeëntwintig van hen worden op de linker steen genoemd. Helemaal onderaan op de rechtersteen wordt Eduard Maurits van der Zijl genoemd. Hij was directeur van de Rijks Hogere Burgerschool, zegde in 1940 zijn baan op en verhuisde naar Amsterdam. De werkgroep besloot al in een vroeg stadium dat dit geen reden is om voor hem niet tegelijk met de aanvraag voor de andere Joodse inwoners van Warffum een struikelsteen aan te vragen. 

Voor de personen op de rechter gedenksteen worden struikelstenen aangevraagd zodra het einde van de eerste fase in zicht is.